Genetik

GENETİK

1.Gen Nedir? 

Vücudumuz milyonlarca hücreden yapılmıştır. Her hücre şekilde gördüğünüz gibi pek çok farklı bölümden oluşur. Bu bölümlerden biri olan kromozomlar, insanların kuşaklar boyu atalarından aldığı bilgileri içerir. Her hücrede, 23 çift halinde 46 kromozom vardır ve bunların 23'ü anneden 23'ü babadan gelir. 23 çift kromozomdan bir çifti cinsiyet kromozomudur ve erkeklerle kadınlarda farklıdır, diğer 22 çift kromozom, ki otozom adını alırlar, her iki cinsiyette de aynıdır. 

Gen ise kromozomun küçük bir bölümüdür ve kromozom içindeki bilgileri içeren kısımdır. Genler de çift halde bulunurlar.

23 kromozom üzerinde yaklaşık olarak 35.000-40.000 gen belirli bir sıra ile bulunur.

 

Tüm bu genler kromozomlara sığabilmek için yumaklar halinde bulunur , öyle ilginçtir ki;  insan vücudundaki genleri açarsak,  Dünya çevresini 6000 kez gezebilecek kadar uzun bir iplik oluşubiliyor. 

 

2.Genlerin İşlevleri 

 

    Genler vücuda ne yapacağını söyler.  Bir gen aktif olduğu zaman, o genin görevine bağlı olarak hücrede çeşitli olaylar meydana gelir. Bazı genler göz rengi gibi görünür özelliklerden sorumlu iken diğer bazı genler vücudumuzda meydana gelen kimyasal olaylar için gerekli maddelerin üretiminden sorumludurlar.

 

 

 

 

3.Gen Mutasyonu Nedir? 

Mutasyon bir değişikliktir. Gen mutasyonları zamanın başlangıcından bu yana olmuş ve olmaktadır. Mutasyonların çoğunluğu saptanamamakta ve bazıları da zararsızdır. Mutajen olarak adlandırılan yani mutasyona neden olan bir etken, genin yapısını değiştirir, böylece o genin, içinde bulunduğu hücrede yönettiği olaylar değişir ya da tamamen durur. Bu tip bir değişiklik ciddi etkilere neden olabilir ve genetik bir hastalık ortaya çıkabilir. Mutajen etkenler, radyasyon, UV ışınlar yada vücuttaki farklı kimyasal ajanlar olabilir. 

Nörofibromatozis, genlerde mutasyon sonucu oluşan bir hastalıktır.